Her gün yeni bir gelişme, yeni bir anormal fiyat ile karşılaşıyoruz. Birkaç örnek sunayım…
Mütevazı (düşük fiyatlı) taşıtlar ile 35 yıldır sadece iş icabı bir yerlere gidiyorum. Yol kurallarına tam uymaya çalışıyorum. Son 35 yılda hiç “can acıtıcı” kazaya sebep olmadım diyebilirim…
25 yıl kadar önce Akçakoca’da ilerliyordum. Yola iki inek çıktı. Frene bastım. Arkadan gelen, özellikleri kaybolmuş eski bir minibüs bana çarptı. Lümpen ötesi şahısta ruhsat, sigorta, muayene vb. yoktu. Tüm masrafı ödemek zorunda kaldı. İşi halletmek için 2 ay perişan oldum. Dağınık, bilim dışı oto tamircileri(?) ile boğuştum…
15 yıl kadar önce Sakarya Kocaali’de ilerliyordum. Yola yine bir dana çıktı. Frene bastım. Arkadan gelen, özellikleri kaybolmuş eski bir Kuş serisi oto bana çarptı. Ultra lümpen şahısta(?) yine hiçbir evrak yoktu. Tüm masrafları ödemek zorunda kaldı. 3 ay kadar araçsız kaldım. Onarımı yapan ukala tamirci firma, KASKO’su olan ticari vasıtanın arka kapısını yenilemek için beni 3 ay oyaladı. “Yeni kapı İspanya’dan gelmedi vb.” dedi. Ben de e-posta aracılığıyla taa X otomotiv firmasının o zamanki CEO’su olan İ. Bey’e ulaştım. Fiyaskoyu ilettim. Sorun 7 gün içinde çözülüverdi… Yetkili servisin ağası da itin uygun kısmına gönderildi.
2 ay kadar önce, güya “emniyet şeridini kullandım” diye 9600 TL’lik ceza tebligatı geldi. Aslında böyle bir kusur işlemişliğim söz konusu bile olmadı. Sahte, hileli, ilave katkılı yakıtlar sebebiyle araç bazen aniden stop ediyordu. O nedenle 2 kez yol kenarında 3-5 dakika durmak zorunda kaldım. Yol denetim kameralarının başındaki bir memur cezayı uygulamış. Borcu ödedim. CİMER üzerinden de itiraz dilekçemi ilgili mahkemeye yolladım. Olumlu yanıt gelme olasılığı binde 1 bile yok ama ben yine de işlemi yaptım.
Yerli, 25 yaşındaki aracımı birkaç gün önce cüz’i (düşük) fiyata dar gelirli bir kişiye verdim. Alıcı olan kişinin zorunlu trafik sigortası yapma gerekliliği söz konusu oldu. 4 farklı sigortacıdan fiyat aldık. 16.500-26.000 TL arası fiyatlar çıkardılar. Aracın mali değerinin yüzde 10-15’i kadar olan bu rakamları işitince “Ölmüşüz de haberimiz yok” dedim. Geçen yıl 6-7 bin TL’ye yapılan zorunlu sigorta 1 yılda yüzde 170-400 oranında yükselmişti. Mecburen 16500 TL’ye işlemi yaptırdık. Dar gelirli insanlar artık 150-200 bin TL’lik araçların giderlerini bile karşılayamayacaklar.
Ticari araçlara; vergi kaybını azaltmak için bir yonga (çip, chip, entegre, tümleşik eleman) taktırma zorunluluğu getirildi. 40 yıldır elektronikle ilgiliyim. Kimin ne kadar, nereden yakıt aldığını tespit etmeye yarayan basit çip şu anda 20-40 TL değerindedir. Bunun için vatandaşlardan UTTS adı altında 2700 TL para alınması BİLİME, AKLA, ETİK DEĞERLERE, EKONOMİ KURALLARINA tamamen aykırıdır. Tüm sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, işverenlerin, partilerin, medyanın bu pahalı işleme karşı çıkması şarttır.
- 2 milyon olması gereken memur sayısı 5,5 milyon yapıldı.
- İnsanlar 43 yaşında emekli edildi.
- Her yere üniversite açıldı.
- Minicik yerler ilçe, il yapıldı.
- 50 bin muhtara boş yere yılda 400 milyon dolar (yaklaşık 16 milyar TL) ödeniyor.
- Zorunlu eğitim boşu boşuna 12 seneye çıkarıldı.
- Tarım alanları betona teslim edildi.
- 13 milyon ne idüğü belirsiz kaçkının tüm masrafları devlete yıkıldı.
- Meclise 600 kişi konuldu.
- Vekiller 2 yılda emekli edildi.
- Devasa, lüks kamu binaları inşa edildi.
- Lüks makam taşıtlarına yüklenildi.
- Birilerine 3-5 yerden ballı maaşlar ödendi.
- Haftada sadece 2 gün okula gidip 15 saat ders veren(?) 250 bin civarında öğretmenin istihdamına göz yumuldu.
Tüm bunların finansmanı için vergiler, cezalar, sigorta bedelleri alabildiğine artırılmak zorunda kalınıyor…
*
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI MAKUL SEVİYENİN ÜZERİNE UÇTU
Bugün taşıtlarda zorunlu olan sigortalama işini yapan üç işyerinden fiyat aldım. Piyasa değeri 150-200 bin TL arasında olan bir otomobil için 16500, 18000, 20000, 26000 TL gibi fiyatlar bildirildi.
Bu rakamları görünce düşük gelirli insanların otomobil satın alma, onun masraflarını karşılama ihtimalinin artık kalmadığını düşündüm.
Asgari ücret düzeyinde geliri olan ailelerin en ucuz arabayı bile taşıyacak mali durumu kalmadı. Fakirliğin seviyesi her geçen gün derinleşiyor.
Ülkemiz dünyanın en pahalı, yaşaması en zorlu ilk 20 ülkesi arasına girmiş durumda. ABD’de, İsveç’te, Almanya’da, Fransa’da, İsviçre’de, Finlandiya’da çalışan tanıdıklarıma web üzerinden ulaşıp temel giderlerini (kira, gıda, elektrik, su, gaz, internet, giyim, ulaşım vb.) sordum. Hepsinde de gelire göre ürünlere ulaşma oranı bizden yüksek.
Zorunlu trafik sigortası 16-26 bin TL arasında değişirken kasko bedelleri de anormal seviyelere yükseldi. Birçok sürücü artık kasko yaptırmaktan kaçınıyor.
Her şey güllük gülistanlık diyenlerin sayısı da epey azaldı. Gelecek parlak görünmüyor vesselam.