2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul´da doğdu. Sahnelerle ilk kez 1958 yılında Galatasaray Lisesi´nde öğrenciyken tanıştı. Galatasaray Lisesi´ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini tamamlamak için Belçika´daki 'Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi´ne gitti.

Grubu 'Kurtalan Ekspres' ile beraber Türkiye´de ve yurtdışında birçok ülkede konserler verdi. Yaptığı 200´den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazandı. Ayrıca bu besteler Arapça, Japonca, Farsça, İngilizce ve Fransızca gibi birçok dile çevrilerek farklı sanatçılar tarafından yorumlandı.

Manço´nun şarkıcı ve besteci kişiliği, sunucu ve program yapımcısı kişiliğiyle de birleşerek ortaya herkesin çok sevdiği 'Barış Manço' çıktı. Ekranların en sevilen eğlence ve kültür programlarından biri olan '7´den 77´ye', ilk olarak 1988 yılında TRT1´de yayınlanmaya başladı.

'Türkiye´nin Evliyası' lakabını da kazanan sanatçının, 'Barış Manço Live In Japan' (1996) adlı albümü, Japonya´daki konserinin canlı kayıtlarının olduğu bir albüm. Bu albümün özelliği, Manço´nun bizlere veda etmeden önce yayınladığı son albüm olmasıydı. 31 Ocak 1999 tarihinde İstanbul'da öldü.

DİSKOGRAFİ:
Dünden Bugüne (1971)
Barış Manço 2023 (1975)
Ben Bilirim (Sakla Samanı Gelir Zamanı) (1976)
Barış Mancho (1976)
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa (Yeni Bir Gün) (1979)
20. Sanat Yılı Disco Manço (1980)
Sözüm Meclisten Dışarı (1981)
Estağfurullah Ne Haddimize (1983)
24 Ayar Manço (1985)
Değmesin Yağlı Boya (1986)
Sahibinden İhtiyaç (1988)
Darısı Başınıza (1989)
Mega Manço (1992)
Müsadenizle Çocuklar (1995)
Live In Japan (1996)
Mançoloji (1999)
Barış Manço 2000 (2000)



ÖDÜLLERİ:

Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı - Ankara (1991)
Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora- Ankara (1991)
Soka Üniversitesi: Uluslararasi Kültür ve Barış Ödülü- Tokyo, Japonya (1991)
Belçika Krallığı: Leopold II Sövalyesi Nisani Brüksel- Belçika (1992)
Fransiz Kültür Bakanlığı: Edebiyat ve Sanat şövalyesi Nisani Paris, Fransa (1992)
Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı: Türkmen Vatandasligi Askabat, Türkmenistan (1995)
Pamukkale Universitesi: Onursal Doktora- Denizli (1995)
Min-On Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)



HABER

Manço'nun Belçika'da yaşadığı ev müze oldu
9 Ekim 2011

Barış Manço'nun Belçika'nın Liege kentinde uzun yıllar yaşadığı bina, 'Liege Barış Evi' adıyla müzeye dönüştürüldü.

Açılış töreninde kurdeleyi Barış Evi Derneği Başkanı Aslı Gülerman ve Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Mahinur Özdemir birlikte kesti. Manço Ailesi'nden katılım olmamasını 'üzücü' bulan Aslı Gülerman, 'Bir yanlış anlama oldu ve giderilemedi ama bunun bedelini Barış Manço ödememeli' dedi.



HABER

BARIŞ MANÇO'NUN GERÇEK ADI: "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço"
7 Aralık 2011

Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço, Balıkesir'de polis okulu öğrencileriyle yaptığı söyleşide babası Barış Manço'nun gerçek adının, "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço" olduğunu açıkladı

Yüzlerce öğrencinin ilgiyle dinlediği Doğukan Manço, kendisini tanıttıktan sonra babasının hayatından önemli kesitler sundu, hatıralarını anlattı. Belçika'da doğan ve orada büyüdüğünü anlatan Doğukan, babasının ilk şarkısıyla çıkış yaptığı yıllardan Türkiye ve yurt dışı konserlerine kadar hayatını film şeridi gibi özetleyen sunumuyla herkese duygulu anlar yaşattı.


HABER

Ölümünün 13. yılında anıldı
1 Şubat 2012

Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.

Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.Barış Manço'nun oğulları Doğukan ve Batıkan Manço ile sevenlerinin, Manço'nun müze haline getirilen Moda'daki evinde bir araya geldiği gecede, Manço kardeşler babalarının unutulmaz şarkılarını gitar eşliğinde seslendirdi.

Gecede, Barış Manço'nun sevenleri de mumlar yakarak, şarkılara eşlik etti.

Moda'daki evde, Manço'nun bestelerini yaptığı piyanosu, yurt dışı gezilerinden topladığı objeler, aksesuarlar, sahne kostümleri ve kendi yaptığı tablolar sergilenirken, bu yılki anma etkinliği için bakımı yapılarak kullanılır hale getirilen 34 BM 777 plakalı otomobili de evin önüne getirildi.

Doğukan Manço, babasının yeri doldurulamayacak bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, müze haline getirilen evde, Barış Manço'nun yaşatılması, eserlerinin, hatıralarının sergilenmesinin kendisi için büyük mutluluk olduğunu söyledi.

Yaptıkları ile millete mal olmuş bir kişinin evinin müze olmasının doğal bir şey olduğunu söyleyen Manço,”Gönlüm bu evde oturmak ister. Fakat tüm halka mal olmuş birinin evinin müze olması sevenleri tarafında da arzulanan bir şey olsa gerek...” dedi.

Anma etkinlikleri çerçevesinde, 4 Şubatta Marmara Forum AVM'de Barış Manço'yu Anma Konseri, 5 Şubatta vapur gezisi, 6-20 Şubat arasında Palladium AVM'de Barış Manço sergisi, 10 Şubat'ta Sefaköy Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisi düzenlenecek, Grup 84 konser verecek.



ŞİİRLERİ

Bugün bayram erken kalkın çocuklar

Bugün bayram erken kalkın çocuklar
Giyelim en güzel giysileri
Elimizde taze kır çiçekleri
Üzmeyelim bugün annemizi

Bu gün bayram çabuk olun çocuklar
Annemiz bugün bizi bekler
Bayramda hüzünlenir melekler
Gönül alır bu güzel çiçekler



HABER

2013 'Barış' yılı olacak
Zaman 1 Şubat 2013

1 Şubat 2013 Barış Manço Derneği, ünlü sanatçıyı doğumunun 70. yılında bir dizi etkinlikle anıyor. Etkinliklerin en önemlisi olan Barış Çocukları Projesi'nde dünyanın savaş mağduru 7 ülkesinden 77 çocuk Türkiye'de ağırlanarak ülkelerinin barış mesajlarını iletecekler.

Barış Manço Derneği Başkanı Lale Manço Ahıskalı, 31 Ocak 2013 tarihinde Moda-81300 adresindeki Barış Manço Müzesi'nde gerçekleşen Barış Manço'yu Anma Etkinliğinde "Barış Çocukları Projesi" hakkında bilgi verdi.

Barış Manço'nun hayata veda ettiği, şimdi müze olan Moda'daki evinde her sene 31 Ocak gecesi Kadıköy Belediyesi işbirliği ile Barış Manço'yu andıklarını ve müzenin gece yarısına kadar açık kaldığını belirten Lale Manço Ahıskalı, 2013 yılı boyunca Barış Manço'nun anılacağı bir çok etkinliğin hayata geçirileceğini söyledi.

Eylül ayında gerçekleşecek Barış Çocukları Projesi hakkında bilgi veren Lale Manço Ahıskalı, şöyle konuştu: "Bu proje kaynağını Barış Manço'nun 50. yaş gününden alıyor. Barış, 50. yaş gününü Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ve Azerbaycan ile Bosna'dan gelen çocuklarla kutlamıştı. Ankara Keçiören Çocuk Yuvası'ndaki kutlamaya dönemin Başbakanı Sülayman Demirel ve eşi, İstanbul TRT stüdyolarındaki kutlamaya ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eşi katılmıştı. Bu güzel hatıradan esinlenerek 70. doğum gününde de benzer bir etkinlik yapalım diye yola çıktık. Dostlarımızla yaptığımız fikir alışverişlerinden sonra bir baktık ki proje bir dünya insanı olan Barış'a yakışır şekilde genişliyor ve dünyaya yayılıyor."

Bu sene Eylül ayında Filistin, Irak, Somali, Karabağ gibi dünyada savaş yaşamış 7 ülkeden 77 çocuğu Türkiye'ye getirerek Türkiye'deki kimsesiz çocuklardan oluşan bir grup ile buluşturacaklarını belirten Lale Manço Ahıskalı, bu çocukların Barış Elçileri olarak ülkelerinden getirdikleri barış mesajlarını Türkiye üzerinden dünyaya aktaracaklarını söyledi.

Çocukların üç günlük program dahilinde Ankara'ya da gideceğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceklerini söyleyen Lale Manço Ahıskalı, "Bu proje ile 20. yüzyılın çağdaş Türk Ozanı Barış Manço'yu çok sevdiği çocuklarla birlikte anacak ve onun kalplerimizde var olan yerini ölümsüzleştireceğiz" dedi.

Özel yetenekli çocuklara yurt dışında müzik bursu temin edeceklerini anlatan Lale Manço Ahıskalı, ayrıca 2013 yılında Türkiye çapında dolaşacak bir Barış Manço Sergisi için de hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.

Barış Çocukları Projesi, 7 Eylül 2013 tarihinde Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek Barış Manço Şarkıları Konseri ile sona erecek. Konserde Barış Manço'nun sanatçı dostları onun unutulmaz şarkılarını seslendirirken, 77 Barış Elçisi'de çeşitli şarkılarda onlara eşlik edecek.

Barış Manço Derneği, ülkemizin kültür ve tarihinde derin iz bırakan sanatçının felsefe ve müziğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla farklı projeleri hayata geçirmeye başladı.