Meslek liselerinin bazı bölümlerinde (mobilya, metal, makine, motor, inşaat, muhasebe, iklimlendirme vb.) öğrenim görmek isteyen öğrenci sayısı son 40 yıldır sürekli olarak düşüş gösteriyor.

Öğrencilerin büyük kısmı elektrik-elektronik, bilişim, otomasyon, yiyecek gibi bölümlere girmek istiyor.  İlgi görmeyen bölümler kapatılmıyor ya da buralarda fazla durumda olan öğretmenler başka okullara/kurumlara kaydırılmıyor.

2015-2021 yılları arasında kömürü ile bilinen bir ilimizdeki iki meslek lisesinde idareci olarak çalıştım. Bu okullardaki muhasebe, giyim, mobilya, iklimlendirme bölümlerinde de çok az öğrenci, gerekenin 2 katı öğretmen vardı. Atıl vaziyetteki, ilgi görmeyen bölümlerin kapatılması için üst amirlere bilgi iletmiştim. Ancak sahte, sarı sendikaların(?) ağaları bu girişimlerimi engellemişlerdi.

Başka bir örnek vermek gerekirse, Doğu Karadeniz Bölgesindeki bir lisenin metal alanında 11-15 öğrenci olmasına karşın 6 öğretmen istihdam edilmektedir.

(https://tevfikilerimtal.meb.k12.tr/icerikler/metal-teknolojisi-alani-ogretmenleri_194300.html)

MEB, öğrencisi azalan, norm fazlası olan öğretmenleri mutlaka başka yerlerde görevlendirmelidir. 2024 yılı itibariyle bir teknik öğretmen kıdemine göre 40-65 bin TL (maaş+ek ders ücreti) ücret almaktadır. 

Ekonomik bakımdan darda olan bir ülkede kamuda tasarruf her bakımdan yapılmalıdır.