İşte o yazı:
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Çaycuma programı kapsamında ilin doğal güzellikleri arasında yer alan Çayır Mağarası’nda incelemelerde bulundu ve mağaranın turizme kazandırılması ve bölge ekonomisine katkı sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. (Kaynak:Yerel Basın).
Zonguldak yakın çevresinde bulunan mağaraların bir bölümü, kömürlü formasyonların tabanında bulunan Yılanlı Formasyonu (Vizeeen, 347-330 milyon yıl) içinde ve bir bölümü de Üst Karbonifer yaşlı kömürlü formasyonların tavanında diskordanslı (jeolojik olarak kayıp dönem) olarak bulunan Zonguldak Formasyonu (Barremiyen, 129-125 milyon yıl) ve Kapuz Formasyonu (Apsiyen, 125-113 milyon yıl) içinde gelişmişlerdir. Zonguldak Bölgesindeki mağaralar, Anadolu’nun kıta hareketleriyle güncel konumunu ve iklim özelliklerini kazanmasından sonra Pliyosen (5-2 Milyon yıl) döneminden itibaren oluşmaya başlamışlardır. Bu mağaralardan bir tanesi de Çayırköy Mağarasıdır. Çayırköy Mağarası, bölgedeki en yaşlı denizel formasyon olan ve kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ile dolomitlerden oluşan Viziyen (Alt Karbonifer) yaşlı Yılanlı Formasyonu içinde meydana gelmiştir. Buna karşın, Zonguldak bölgesindeki mağaraların içerisinde en son (Üst Pliyosen'den itibaren, 3.60-2.58 milyon yıl) dönemde oluşanlardan birisidir.
Zonguldak'ın yaklaşık 25 km doğusunda bulunan Çayırköy Mağarası, Çaycuma ilçesine bağlı Çayırlıköy sınırları içinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişen ve aktif bir kaynak mağara olan Çayırköy Mağarasının iki yan koluyla birlikte toplam uzunluğu 1150 m dir. Girişi deniz seviyesinden 15 m. yukarda olan mağaranın genişliği 2-10, yüksekliği ise 0.5-18 metreler arasında değişmektedir. Çayırlıköy'ün hemen güneyindeki Büyük Mağara Deresi'nin kaynak noktasında yer alan ve içinden büyük bir yeraltı deresinin geçtiği mağaradan akan suların debisi özellikle kış aylarında daha da artmaktadır. Bu haliyle çevredeki köylerin atık kirli sularının da içinden aktığı Çayırköy Mağarası, Zonguldak bölgesinde bünyesinden en fazla suyu akıtan mağaradır.
Mağaranın giriş ağzı, doğu-batı veya kuzeybatı-güneydoğu yönlü bir fay üzerinde yer alır. Bu fay, kireçtaşlarının tabaka doğrultusuna paralel olarak gelişmiştir. Çayırköy Mağarasının içinde bulunduğu havzaya gelen sular, güney kenarında bulunan düden vasıtasıyla yeraltına boşalır. Bu sular daha sonra Çayırköy Mağarası'ndan geçerek, yeniden açığa çıkarlar. Bu nedenle mağaranın içinde sular tarafından taşınan çakıl ve kum yığınları, kil-mil depolanmaları ile cilalanmış veya törpülenmiş yan yüzeyler görülür. Buna karşılık mağara içinde damlataş birikimleri yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni Çayırköy'ün hidrolojik olarak aktif bir mağara olmasıdır. İçinden geçen ve en kurak dönemlerde bile debisi yüksek olan yeraltı deresinin fiziki aşındırması nedeniyle mağara içinde damlataşlar oluşamamakta, oluşanlar ise aşınmaktadır.
Yeraltı deresi debisinin düzensizliğinden kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle; Çayırköy Mağarasının içinde özellikle turizm amaçlı düzenlemeler yapılacaksa bunların yükselen su akıntılarına karşı dirençli olmaları gerekir. Bana göre Çayırköy Mağarasının sularıyla dönen değirmen, kambur köprü, Roma su kemerleri vb. ile fauna ve flora da dahil olmak üzere mağaranın çıkış ağızından itibaren içinden aktığı vadi çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılabilir. Mağaranın içi ise güvenlik amacıyla yaz aylarında içinden akan derenin debisinin düştüğü zamanlarda özel izin alınarak donanımlar kullanan mağaracılar tarafından gezilebilir.