BEUN Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bayar, yaşam kalitesini ölçmeye yönelik geliştirdikleri "Emlak Siteleri Üzerinde Yaşam Kalitesine Dair Bilgilerin Görülmesini Sağlayan İzleme Sistemi ve Yöntemi" başlıklı tescillenen faydalı model başvurusu ile önemli bir başarıya imza attılar.
BEUN Mühendislik Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen sistem; herhangi bir bölge, mahalle, cadde, ev/iş yeri çevresi veya içerisindeki bölümlerde anlık, günlük, aylık ve yıllık yaşam kalitesini ölçmek ve izlemek amacıyla kullanılan sensör tabanlı bir çözüm sunuyor. Önerilen sensör sistemi ile başlangıçta veriler toplanacak. Daha sonra sensör sistemi, belirlenen lokasyonlara sabitlenerek bu sayede gerçek zamanlı verilere ulaşım imkânı tanıyacak. Bu sistem içerisinde hava kalitesi, sıcaklık, nem, basınç, oksijen, karbonmonoksit ve gürültü/ses sensörleri yer alacak. Her bir sensörün sağlayacağı veriler 32-bitlik ve nesnelerin interneti (internet of things-IoT) bağlantısına imkân veren bir mikroişlemcide toplanacak. Geliştirilecek algoritma ile lokasyon yaşam kalitesi endeksi oluşturulacak. Bu sistem sayesinde kullanıcılar, seçtikleri lokasyonlardaki hava kalitesi, sıcaklık, nem, basınç, oksijen, karbonmonoksit, gürültü/ses gibi çevresel faktörleri gerçek zamanlı olarak izleyebilecekler.
Geliştirilen bu yenilikçi sistem ile emlak arayışında olan kişilere önemli bir kolaylık sağlayacak. Özellikle emlak sitelerinde yer alan satılık ya da kiralık evlerin çevresindeki yaşam kalitesi endeksi, kullanıcılar tarafından görüntülenebilecek. sahibinden.com, hurriyetemlak.com, emlak.net, zingat.com gibi önde gelen emlak platformlarıyla entegre edilecek bu veriler, özellikle kronik rahatsızlıkları bulunan bireyler için önemli bir rehber olacaktır. Bu sayede, bireyler ve aileleri, kendileri için en sağlıklı ve güvenli lokasyonu seçme konusunda daha bilinçli bir karar verebilecekler.
Tescillenen faydalı modelin Üniversitenin akademik başarılarına bir yenisini daha eklemekten mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu ve Prof. Dr. Bayar, “Bilimsel araştırma sürecimizde desteklerini bizden esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu önemli buluşla ilgili yaptığı açıklamada, üniversite olarak bilimsel çalışmaların yanı sıra toplum için somut faydalar sağlayacak projeler üretmeye de odaklandıklarını vurguladı. Prof. Dr. Özölçer, “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğretim üyelerimizin ve araştırmacılarımızın geliştirdiği bu tür yenilikçi projeler, Üniversitemizin araştırma ve teknoloji alanındaki güçlü potansiyelini ortaya koymaktadır. Yaşam kalitesini izlemeye yönelik bu sistem, halk sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda çevresel faktörlerin insan yaşamı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza da yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu düşüncelerle Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile Prof. Dr. Gökhan Bayar’ı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde açıklamada bulundu.
Bu buluş, BEUN Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin teknoloji ve mühendislik alanındaki başarısını artırırken, Üniversitenin ulusal ve uluslararası bilim camiasında öncü kurumlardan biri olma statüsüne de değer katıyor. Ayrıca, yapılan bu buluşların, sadece teorik bir katkı değil, günlük yaşamda pratik faydalar sunan projeler olarak toplumda yankı uyandırması, bilimsel çalışmaların ne denli önemli ve değerli olduğunu gösteriyor.