Empati diğer adıyla hemhal olmak;
“En tehlikeli yalan içine doğru karışmış yalandır “der. Prof Dr. Acar BALTAŞ. İçine doğru karışmış yalan nedir? Benzeştirecek olursak; adeta su ve yoğurdun karışıp ayran olması gibi; gerçek ve yalanın karışıp birbirinden ayırmanın artık gereğinden fazla zor olması gibi; ya da gerçeğe dönüşmesinin güç olması gibi;
Empati konusunda da bizlere söylenen en geçerli içine doğru karışmış yalan “Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymak” Yarısı doğru, yarısı doğru olmayan bir cümleden ibaret;
Empatin tanımı kısaca senin çektiğin acının benim içinde önemli olma hissidir.
Eğer senin canın yandıysa bu bir şekilde benim içinde acı verici olmaktadır.
Yale Üniversitesinden Dr Paul BLOOM Kapitalizm in kurucusu Adam SMİTH’İN
“Başka bir insana doğru gelen bir darbe ve bu darbenin, o kişinin bacağına ya da koluna çarpacağını gördüğümüzde, doğal olarak kasılıp kendi bacak ve kolumuzu geri çekeriz ve bu darbe o kişiyi bulduğunda bunu bir ölçüde hissederiz ve darbenin hedefi olan kişiyle birlikte adeta acı duyarız”
Sözüne atfen;
Bir sinemada bir başkasının kasıklarına vurulduğunu görürseniz sizde gerilirsiniz…
“Başkalarının acı çekmesi bebekler için bile iticidir. Bir bebek ağladığında yanındaki başka bebeklerinde ağladığına şahit oluruz. Aklınıza bir bebek ağladığında diğer bebek bunu kendi ağlaması olarak algılayabilir ve ağlamaya devam edebilir sorusu gelebilir. Ancak bilim adamları bebeklerin kendi ağlama seslerini kayıt altına alıyorlar ve bebeklere kendi ağlamalarının ses kayıtlarını dinlettiklerinde bebeklerin diğer bebeklerin ağlama seslerine kendi ağlama seslerinden daha fazla tepki gösterdiklerine tanık oluyorlar” demektedir.
Bir çalışmada gayet güzel giyinmiş bir oyuncu çocuk lüks bir semtte bir restorana gidiyor.. Diğer insanlar onunla ilgileniyorlar. .Masaya oturmasına izin veriyorlar ve onunla sohbet ediyorlar. Aynı oyuncu çocuk kirli ve eski kıyafetlerle ertesi gün yine restorana gidiyor ve nelerle karşılaşıyor dersiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi önce masa üzerinde yada yandaki koltukta bulunan çantalarını güvence altına alıyorlar. Daha sonra ona uzaklaşması yönünde söylemler geliştiriyorlar..
Çalışmanın sonunda,
Oyuncu çocuğun bu olaydan çok etkilendiğini koşarak restorandan uzaklaştığını görüyoruz…Neler hissettiği sorulduğunda kendisini çok kötü hissettiğini açıklıyor..
Demek ki hoşlanma duygusu ile empati arasında da bir ilişkinin olabileceğinden söz edebiliriz…
DEVAM EDECEK….