Yaşam

En Popüler Türk Kart Oyunları

Abone Ol

Meta Title

Türkiye’deki En Popüler Kart Oyunlarının Listesi

Meta Desc.

Sizin için Türk oyuncular arasındaki en popüler geleneksel kart oyunlarını seçerek bir liste oluşturduk ve her birinin nasıl oynandığını kısaca izah ettik.

En Popüler Türk Kart Oyunları

Kart oyunlarından hoşlanan bir Türk oyuncuysanız, bildiğiniz üzere şansınızı deneyebileceğiniz pek çok farklı seçeneğiniz vardır. olmadığından bunların çevrimiçi versiyonlarını bulmak zor olabilir, ancak çoğu oyun aslında meşhur yabancı kart oyunlarının biraz değiştirilmiş varyantlarından oluşur. Diğer bir deyişle, basit bir aramayla bile hemen hepsinin çevrimiçi versiyonlarını (değişik isimler altında) bulabilmek mümkündür. Size yardımcı olmak için kısa bir liste hazırladık: Aşağıda, Türkiye’deki en popüler kart oyunlarından bahsedecek ve onlara en yakın varyantların neler olduğunu belirteceğiz.  

Üç Beş Sekiz (3-5-8)

Hemen her Microsoft Windows sürümünde varsayılan olarak yüklü olan “Hearts”, bu oyuna en çok benzeyen varyanttır. Üç beş sekiz, kozlu bir kart oyunudur ve genel amaç tur sonunda en çok puana sahip olan oyuncu olmaktır. Tek deste ile oynanır, bir oyun 12 turdan oluşur, eşli oynanamaz ve ideal olarak 3 kişi arasında oynanması gerekir. Bu oyuncular sırasıyla üççü, beşçi ve sekizci olurlar. Bu terimler, kazanmaları gereken toplam el sayısını gösterir. (Örneğin, beşçi oyuncu, en az beş el kazanmalıdır.) Sıfatı ne olursa olsun, belirli bir turda 14 el birden alan oyuncu daima kazanır. Üç beş sekiz, basitçe şöyle oynanır:

●        Kartlar dağıtıldıktan sonra, ♦2 kimdeyse oyuna da o başlar ve sekizci olur.

●        Ondan sonra başlayan oyuncu beşçi, diğeri ise üççü kabul edilir.

●        Sekizci, koz kartının ne olacağını belirler ve yere bir kart atar.

●        Diğer oyuncular, bu kartın daha büyüğünü atmak zorundadır. En büyük kartı atan oyuncu, o eli kazanır.

Bu oyunun “ihaleli” adında özel bir varyantı da vardır. Bu varyantta, koz kartı seçilmez, her oyuncu kazanacağını düşündüğü el sayısını oyun başlamadan önce söyler (yani bir “ihale alır”). Puan dağılımı, oyuncuların hedefine ne kadar yaklaştığına bağlı olarak yapılır. Bu oyunun, Türkiye’nin pek çok yerinde 4 oyuncuyla oynanan ve hemen hemen aynı kuralları kullanan “batak” adında bir varyantı da vardır.

Papaz Kaçtı

Papaz Kaçtı, aslında Viktorya döneminden bu yana İngiltere’de oynanan “Old Maid” oyunudur ve kurallarında ciddi bir değişiklik de yoktur. Hatta oyunun orijinaline en yakın halinin halen Türkiye’de oynandığı söylenebilir. Tek fark, standart bir kart destesi kullanılmasıdır (Old Maid, normalde kendi özel destesine sahip bir oyundur). Papaz Kaçtı, basitçe şöyle oynanır:

●        Kartlar karılır ve oyunculara dağıtır. Oyuncular ellerindeki çiftleri (örneğin iki papaz) yere atar.

●        Daha sonra, her oyuncu sırayla tek bir kartı kapalı halde solundaki oyuncuya teklif eder.

●        Bu oyuncu, teklif edilen kart ile başka bir çift oluşturup oluşturamadığına bakar. Eğer oluşturuyorsa, bu çifti de yere atar.

●        Oluşturamıyorsa, kendi elindeki bir kapalı halde kendi yanındaki oyuncuya teklif eder ve oyun bu şekilde devam eder. Amaç, elindeki tüm kartları yere atan ilk oyuncu olmaya çalışmaktır.

Genel kurallar böyle olmakla birlikte, Türkiye’de yöresel olarak bazı farklı kuralların uygulandığını görmek de mümkündür. Örneğin bazı varyantlarda amaç papaz çiftine ulaşabilmektir (bu çifti yapan oyuncu kazanır). Bazı varyantlarda ise yandaki oyuncuya kart vermek yerine, yerdeki desteden yeni bir kart almak mümkündür.

Pişti

1876’dan bu yana bu isimle oynanan bir oyundur, ancak bazı yörelerde “pişpirik” adıyla bilinir. Bu terim, “kâğıt oyunu” anlamına gelir ve uzun bir süre boyunca tüm kart oyunlarını tanımlamak için kullanılmıştır. 20. yüzyılın başlarından itibaren, belirli bir oyun türüne atıf yapmak için kullanılmaya başlanmıştır. Kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, Asya’da popüler olan Andar Bahar oyununa benzediği söylenebilir. Amaç, rakipten daha yüksek bir puana ulaşmaktır ve “pişti” adında özel bir hamlesi vardır. Bu, rakibin kartıyla aynı karta sahip olunduğunda yapılabilen bir hamledir ve bonus puan kazandırır. Pişti oyununda belirli kartların bir puan değeri vardır:

●        As: 1 puan

●        Vale: 1 puan

●        Karo 10: 3 puan

●        Sinek 2: 2 puan

●        Pişti: Pişti yapılan karta göre 10 – 100 puan

Ayrıca, oyun sona erdiğinde elinde daha fazla kart kalan oyuncu 3 puan alır. Oynanış basittir: Oyuncular sırayla ellerindeki kartları masaya açar ve yukarıda belirtilen değerlere göre puan toplarlar. El sona erdiğinde en çok puana sahip olan oyuncu kazanır. Kart saymak bu oyunda oldukça etkili bir stratejidir. Bir kez daha, yöresel düzeyde farklı puanlamalar kullanıldığını görmek mümkündür.

Yirmi bir (21)

Çoğu kişi bu oyunu blackjack olarak düşünür ve bazı bakımlardan haklıdırlar, zira genel kurallar ve kart puanlama sistemi aynıdır. Ancak 21 blackjack değildir zira bir krupiye yoktur. Bu, blackjack’in de yer aldığı “vinght-et-un” familyasından bir oyundur ve “pontoon” varyantına daha yakındır. Türkiye’de oynanan hali, kıraathanelerde oynanabilmesi için çok daha basit ve hızlıdır. Burada da amaç 21 puana ulaşmaktır ancak krupiyeye karşı değil, dağıtıcı ile beraber oynanır. Basitçe izah edecek olursak:

●        Her oyuncu ortaya bahsini koyar ve oyun başlamadan önce bir “kasa” yaratılır.

●        Dağıtıcı olarak seçilen kişi, kendisi dahil herkese 2 kart verir.

●        Oyuncuların hepsi de bundan sonra yeni kart isteyebilir veya istemeyebilir, bahsini ikiye katlayabilir veya sigorta yaptırabilir.

●        Herkes seçimini yaptıktan sonra, dağıtıcı dahil tüm oyuncular ellerini açar. 21 puan yapan veya bu puana en çok yaklaşan kazanır ve kasadaki parayı alır.

Diğer bir deyişle, dağıtıcı krupiye değildir, sadece kartları dağıtan kişidir. Aynı şekilde, amaç sadece kazanmaktır ve alınan ödeme kasadaki parayla sınırlıdır, farklı eller için farklı ödeme oranları yoktur. Bununla birlikte, bazı yörelerde klasik blackjack gibi oynandığını görebilmek de mümkündür.

İlginç bir şekilde, Türkiye’deki kart oyunlarının çok büyük bir kısmı 19. yüzyıl Amerika’sından veya İngiltere’sinden kaynaklanmaktadır ve bu oyunlar zaman içerisinde pek çok değişime uğramış olmasına rağmen, Türkiye’de hemen hiç değişmeden oynanmaya devam edilmektedir. Sadece yöresel düzeyde farklı kuralların kullanıldığını görmek mümkündür, ancak genel oynanış hemen hemen daima aynıdır.