Zonguldak

Engin Zaman’dan Valiye çağrı: Sizi kandırıyorlar

Zonguldaklı turizmci Engin Zaman, gün içinde Zonguldak basınında çıkan Çayırköy Mağarası ile ilgili haberlere yanıt verdi. Zaman yanıtında, Zonguldak Valisi’ne yanlış bilgi verildiğini söyledi.

Abone Ol

Zonguldak’ın yakından tanıdığı isimlerden Turizmci Engin Zaman, Çayırköy Mağarası ile ilgili gün içinde Zonguldak basınında çıkan ve Zonguldak Valiliği tarafından servis edilen açıklamaya yanıt verdi.
Yanıtında, “Zonguldak Valisine yanlış bilgi veriliyor” diyen Zaman şunları aktardı:
“Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu'na kamuoyu önünde açık çağrı. 
Bugün haber sitelerine düşen Çayırköy Mağarası turizme kazandırılması ile ilgili size yanlış bilgi veriyorlar. 
1- Mağaranın adı Çayırköy Mağarasıdır.  1952 yılından itibaren  dünya mağara literatüründe bu şekilde geçer.  Çayır Mağarası diyerek farkında olmadan yeni bir mağara imajı ortaya çıkar. 
Hazır bilinen yeri tekrar farklı isimde tanıtmaya kalkmak gereksiz para ve enerji harcamanıza yol açar.  Tüm dünyanın bildiği isimle tanıtmak daha kolaydır.  Yetkilileri bu konuda defalarca bilgilendirme yaptığım halde yanlışta inat ediyorlar. 
2- Sofular  ve Köroğlu köylerinden gelen iki büyük derenin dazdağı düdeninden girer ve çayırköy mağarasından çıkan ağzıdır.  Aşırı yağışlarda mağara içi suyla dolar.  Ayrıca gözdağı mevkinde çimşir çukurlarından gelen bir kısım su mağaranın sol kolundan girerek mağaranın ağız kısmından çıkar. Teknik olarak turizme uygun değil bu açıdan.
3- Zonguldak ilinde yaşayan 15 tür yarasanın 7 türü bu mağarada kışlak olarak ve üreme için kullandığı mağaradır.  Ülkemizde tüm yarasa türleri koruma altındadır.  Biz mağaracılar bile Mayıs ile ağustos ayları arasında zorunlu olmadıkça bu mağaraya girmeyiz.  (Bunun nedeni ise doğum yapan yarasa belirli bir süre yavrusunu koynunda taşır.  Tehlike anında yavrusu atar ve bir daha almaz. Bu durumda popilasyon ciddi zarar görür.  Ayrıca yarasalar gece böceklerini toplayan en önemli canlı olduğu için popilasyonda azalması demek tarımda ilaca mahkum kalmamız demek) Bu açıdan turizme açılmaya çalışılması ciddi tehlikelidir.  Yaptığımız çalışma neticesinde her kış 10 bin yarasanın kullandığı mağaradır. 
4- Çayırköy Mağarası uzun zamandır kültürel varlık olarak koruma altındadır.  A kategorisindedir.  ( sadece bilimsel çalışma için girilebilir) Ayrıca fosil giriş bir çok martının yaşam alanıdır. 
5- Mağaranın fosil giriş diye tabir ettiğimiz bölge yıllarca defineciler tarafından talan edildiğini görmüş olmanız gerekir. 
6- Yukarı da bahsettiğim hususlar dikkate alındığında havzanın ekolojik dengesi göz önüne alındığında Mağara turizme uygun değildir.  Mağara girişi etkin koruma altına alınması gerekmektedir.  
7- Mağaradan alınan içme suyu ise son derece yanlıştır.  Çünkü Sofular Köyünün kanalizasyonu sofular deresine oradan da Çayırköy Mağarasına gelmektedir. Tarımsal sulama dışında kullanılmaması gerekmektedir.  
Yukarıda bahsettiğim hususları dikkate almanızı rica ederim.  
Saygılarımla. 
Engin Zaman 
24 Ekim 2024”