Sadece tanıtım amaçlı tabelalar konuldu. Ziyarete gelen vatandaşlar ise boş araziyi görüp geri döndü ve dönmeye de devam edilmekte. Bulunduğu tarihten bu yana 17 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen turizme kazandırılamayan Kadıoğlu Mozaikleri’nin akıbeti konusunda gelişme yok

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu 2022 yılında yaptığı açıklamasında, “Ödenek olmadığı için turizme kazandırılamayan Kadıoğlu Mozaikleri için çalışmalar devam ediyor. Bir firmamız bu konuda sponsor olmak istiyor. Bakanlığımızdan da bu yıl ve seneye olmak üzere ödenek çıkartarak mozaikleri turizme açacağız.” sözleri de boşa çıktı.

Oysa, Çolakoğlu bir açıklamasında Kadıoğlu Mozaikleri için ödenek çıktığı müjdesini vermişti.  Kasım 2023 yılında Çolakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmede mozaiklerin yakın zamanda örtüsünün kaldırılacağı ve yeniden hizmete açılacağını aynı zamanda bu işin Türkiye Petrolleri Anonin Ortaklığı (TPAO) tarafından üstlendiğini belirtmişti.

Mozaikler kaderine terk edildi

Mozaiklerin üstü bitki örtüsü ile kapandı ve yıllardır kapalı olan tarih giderek yok olmaya başladı. Öte yandan mozaiklerin alt kısmından nem aldığı ve bazı kısımlarının hızlıca dağıldığı ifade ediliyor.

Çaycuma Çevre Gönüllüleri, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Fahri Diler ve parti üyelerinden oluşan CHP K adın Kolları ile CHP Zonguldak eski milletvekili Aliihsan Köktürk ve Kadıoğlu sakinleri bir araya gelerek üzeri ince kum ile kaplı mozaiklerin bulunduğu alanda kalabalık bir gurup ile kamuoyunun dikkatini çekmek için toplandı.

Çaycumalı genç arkeolog Selahattin Aydın  yaptığı konuşmada Kadioğlu Mozaikleri’nin turizme kandırılma mücadelesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“17 yıldır bekletilmesi mozaiklere çok büyük zarar verir”

” burada 1750 yıllık mozaikler bulunmakta. Mozaikler 17 yıldır kum altında beklemekte. Daha uzun yıllar böyle beklerse alttan nemlenme ile mozaiklerde patlama olur ve dağılma olasılığı ortaya çıkar, mozaiklerin deforme olmasına sebep olur. 17 yıldır bekletilmesi mozaiklere çok büyük zarar verir. Yakın zamanda mozaikler üzerinde temizlik yapıldı, koruma açısından ne gibi önlemler alındı bu konuda bilgimiz yok.  O nedenle mozaiklerin bir an önce açılması ve üzeri kapatılarak tamamen korumaya alınmalı. Aslında başından beri korumaya alınmalıydı. Burada belirsizlik ve şeffafsızlık en büyük problem. 2023 yılında kültür varlıkları yapılacağını söylüyordu, bir duyduk ki Türkiye Petrolleri’ne aktarıldığını duyduk ve burası olduğu gibi kaldı.Turizm Bakanlığı Kadıoğlu Mozaiklerine ve Filyos Antik kente  el atmalı  ” dedi.

Skayhaber Almanya temsilcisine Cevdet Albay’a  konuşan arsa sahibi Nizamettin Oral 2008 Ocak ayından bu yana hiç bir çalışma yapılmadığından yakınarak, ” mozaiklerin üzeri ince kumla kaplı, bunun koruyucu olduğunu zannetmiyorum. Şiddetli yağmurlar yağdı, mozaiklerin bulunduğu alan sel suları altında kaldı daha sonra üzeri ince kumla kapatıldıktan sonra koruma altına alındı ve üzerindeki otlar temizlendi, hiç bir çalışma ve bakım yok.

“Dokumalarda kömür karası” sergisi açıldı “Dokumalarda kömür karası” sergisi açıldı

Ölüme bile gelmesinler

2008 yılında bahçesinde mozaiklerin bulunduğunu yetkililere haber veren Nizamettin Oral, ” içim buruk ve kızgınım. Artık konuşmak bile istemiyorum. Konuştum da ne oldu. Burası ile ilgilenmeyenler ölüme bile gelmesinler. Aradan yıllar geçti akıbeti meçhul durumda. zamanında 3 katlı evimize 140 bin TL karşılığında para ödendi Çaycuma merkezde daire fiyatları 180 ile 190 bin TL olduğu için alamadık. Artık yaşlandık, satın alınan evimizde eşimle birlikte kalıyoruz. Bu nedenle küskünüm” dedi.

CHP Zonguldak eski milletvekili Aliihsan Köktür de kalabalık ortamda yaptığı konuşmasında, Türkiye Kültür Varlıkları’nın Kadıoğlu Mozaikleri’nin faaliyete geçmesi için para ayırmadığını belirterek, ” Ak Parti milletvekillerine çağrım, ortak mirasa hassasiyet göstermelidirler. İnsanlık mirasının gün ışığına çıkması için çaba göstermelidirler. Atanmış ve ilgili bakanlık Kadıoğlu Mozaikleri’ne sahip çıkmalarını ve ilgi göstermelerini talep ediyoruz” dedi.

Köy sakinleri Kadıoğlu Mozaikleri konusunda Turizm Değneği kurulması ile çalışmaların hızlandırılmasına destek olunması talebinde bulundular. Köy muhtarı Vedat Çıtak da mozaiklerin turizme açılması ile köyün kalkınmasına yarar sağlayacağını ifade etti.

Editör: Sercan Yıldırım