Acaba neden yalan söylüyoruz? Hepimiz ara sıra düşünüyoruzdur. Bu sorunun cevabını. Sanırım en büyük yalanda. Ben hayatta hiç yalan söylemem sözü olsa gerek. Tabiki herkes dozunda yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler nelerdir? Bu bir alışkanlık mı? Yoksa bizi yalan söylemeye iten sebepler mi var? Ne zaman yalan söylemeye başlıyoruz.? Yalan söyleyince kendimizi suçlu hissediyor muyuz? Sonrasında bir pişmanlık duyuyor muyuz ? Yoksa yalan söyleyince mutlu mu oluyoruz?
İşte tüm bu soruların cevabı ,yalan söylemeye başlayınca herhangi bir suçluluk veya pişmanlık hissetmiyorsak, belki de bu durum bizi sürekli yalan söylemeye başlamamızı sağlamaktadır .Belki de bu durumun farkında bile olmadığımız zamanlarda vardır. Yalan söylediğimiz zaman herhangi bir yüz kızarması, terleme veya heyecanlanma hissetmiyorsak . bu durum çok üzücü bir hal almıştır aslında. Peki yalan söylediğimiz ortaya çıktığında alıngan veya utangaçlık hissedince çevremize daha öfkeli mi davranmaya başlıyoruz ? veya gerçeklerin ortaya çıkması bizi ne kadar üzüyor? Yalan söylememizin gerçek sebebi, kendimizi daha iyi hissetmek, övgü almak, kıskanılmak, eleştiriden kaçmak mı acaba? Doğruları söylediğimizde kendimizi mutsuz mu hissediyoruz? Çevremizdeki arkadaşlarımız, tanıdıklarımız tarafından onaylanmak, beğenilmek, sevilmek veya gerçekten zarar göreceğimizi düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir mi ?
Halk arasında yalancı olarak bilinen bu kişiler mitomani hastası olarak ta adlandırılmaktadır. İnsanların sürekli olarak yalan söyleme eğiliminde olduğu bir psikiyatrik bozukluktur aslında. Bu durum, kişinin gerçeğe aykırı hikayeler uydurması, olayları çarpıtması ve dikkat çekme , sevgi eksikliği yaşayan insanların daha çok yalan söyledikleri bilimsel olarak ta ispatlanmıştır. Yalan söylemek bir hastalık olup, çoğunlukla bir başka ruh sağlığı probleminin antisosyal kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, gibi etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Sürekli yalan söyleyen insanlara artık güvenimiz kalmamaktadır. Birde kendi kendimizi kandırdığımız yalan çeşitlerimiz var. Beyaz yalan , pembe yalan yalan diye. Sanki yalan söylemenin rengi varmış gibi. Sizce de öyle değil mi?
Dünyada olduğu gibi ülkemizde erkekler kadınlara oranla daha çok yalan söylemektelermiş. Bazı uzmanlar göre, yalan söyleyen insanların ellerinin titremekte,, avuç içlerinin terlemekte, seslerinin titremesi en belirgin özellikleridir. Sonuç olarak yalan söylemek güven sarsıcı bir davranış biçimi olmakla beraber, kişilik bozukluğudur. Çevremizdeki kişilerle ilişkilerimizin bozulmasına neden olabilir. Hiçbir yalan sonsuza kadar sürmez diyelim.
Yalancının mumu yatsıya kadar yanar sözünü de unutmayalım!