Dünya sağlık örgütü (DSÖ) verilerine göre prostat kanseri her yıl eklenen yaklaşık 1.1 milyon yeni vakayla beraber erkeklerde görülen ikinci en yaygın kanser tipi ve her yıl 300 binden fazla kişinin ölüme sebep oluyor.
Prostat kanseri, İngiltere'de de her gün 150'den fazla vakanın teşhis edildiği erkeklerde en yaygın rastlanan kanser türlerinden biri. Oranlar dünya çapında değişmekle beraber, en fazla vaka ABD'de, ardından Çin'de kaydediliyor. Bazı uzmanlar beslenme şeklinin uluslararası eşitsizliklerden kaynaklandığını öngörerek, kanser oranlarının daha yüksek gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerde daha yüksek olduğu sonucuna vardı.
HERKES İÇİN GEÇERLİ'
Öte yandan uzmanlar, prostat kanserine neden olan belirli yiyecekleri kesin olarak belirlemek için henüz yeterli kanıt olmadığını söylüyor. Ancak bazı çalışmalar belirli yiyecek türleri ile artan riskler arasında korelasyon olduğunu gösteriyor. City Dieticians'ta Uzman Onkoloji Diyetisyeni Claire Moore İngiliz Telegraph gazetesinin internet sayfasına konuya ilişkin değerlendirmeler yaparken önerilen diyetin kanser riskini azaltmak isteyen herkes için geçerli olduğunu belirtti:
- Birçok farklı renk seçin, tabağınızdaki farklı renkte meyve ve sebzeler size bir dizi vitamin, mineral ve antioksidan sağlar. Bu, iltihabı azaltabilir ve hücre hasarına karşı koruma sağlayabilir.
1. KIRMIZI VE İŞLENMİŞ ET:
Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Merkezi kırmızı ete ve işlenmiş et ürünlerine ilişkin şunu söylüyor:
-İşlenmiş etin kansere neden olduğunu kesin olarak biliyoruz. Tütün ve alkol gibi diğer kanıtlanmış kanser nedenlerinden emin olduğumuz kadar bu bağlantıdan da eminiz. Kırmızı et, olası bir kanser nedeni olarak sınıflandırılır. Bu, kırmızı et yemek ile bazı kanser türleri arasında bir bağlantı olduğuna dair çok sayıda iyi kanıt olduğu anlamına gelir, ancak emin olmak için hala yeni çalışmalara ihtiyacımız var.
Prostat Kanseri Vakfı, kırmızı etten alınan yağ miktarının minimumda tutulmasını ve haftada 500 gr'dan fazla kırmızı et yenmemesinin önerildiğini, bunun da iki porsiyona eşit olduğunu söylüyor. Diyetisyen Moore şöyle diyor:
- Eğer yapabiliyorsanız, kırmızı etin mümkün olduğunca yüksek kalitede olmasını sağlayın, yağsız, organik, yerel, otla beslenmiş ve görünür yağları alınmış etleri seçin. Çalışmalar kanserojen olduğunu gösterdiği için bugün işlenmiş etten mümkün olduğunca kaçının. Ancak işlenmiş balık için durum aynı değil. Örneğin, birçok tütsülenmiş balığın sağlığa faydası var, bu nedenle tek balık kaynağınız olarak işlenmiş balık yemek iyi olmasa da, haftada bir veya iki kez tütsülenmiş somon veya tütsülenmiş uskumru iyidir.