Etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan’ın teşrifleriyle önemli isimler katıldı. 
Maarif Vakfı ev sahipliğinde yapılan etkinlikte, Katılımcılar arasında Türkiye Maarif Vakfı Romanya Koordinatörü Alparslan Ateş, Eğitim Müşaviri Serpil Murtazaoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Romanya Koordinatörü Mustafa Yıldız, TİKA Romanya Koordinatörü Salih Yurç, Uyafa Başkanı Necati Alçık, Söz Media CEO'su Aydın Doğan, UKID Balkanlar Koordinatörü ve Zonguldakspor Onursal Başkanı Sabit Danış, Tiad Dernek Başkanı Ufuk Tandoğan, Organizsyona büyük destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Temsilcisi Yavuz Saltık ve daha birçok önemli isim yer aldı.
Programın sunuculuğunu Fehmi Atay üstlenirken, açılış konuşmasını Büyükelçi Özgür Kıvanç Altan yaptı. Konuşmasında, Sarı Saltuk’un 800 yıl önce Balkanlar’a gönüllere taht kuran bir sevgi ve saygı abidesi olarak geldiğini, onun öğretilerinin günümüze kadar ulaştığını vurguladı. Sarı Saltuk’un sevgi, saygı ve barış üzerine kurulu felsefesinin hala bölge halkı üzerinde derin bir etki bıraktığını ifade etti.

14 yaşındaki çocuğun ölümüne yapay zekâ mı sebep oldu? 14 yaşındaki çocuğun ölümüne yapay zekâ mı sebep oldu?


Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çiçek de yaptığı konuşmada, Sarı Saltuk’un Balkanlar’daki önemini ve halklar arasında bıraktığı sevgi mirasını anlattı. Aynı zamanda UKID Başkanı Avukat Zeki Çalışkan ve tarihçi Prof. Dr. Haşim Şahin de Sarı Saltuk’un Balkan coğrafyasındaki barışçıl ve saygın kişiliğinin altını çizerek, onun felsefesinin bölgedeki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine katkısını vurguladılar.


Sarı Saltuk’un Romanya ve genel olarak Balkanlar’daki önemi, sadece dini veya tarihi bir figür olmasının ötesinde, kültürel bir simge olarak halkları birleştiren bir unsur olduğu ifade edildi. Buluşma, Sarı Saltuk’un dostluk, hoşgörü ve sevgiye dayalı mirasının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ