Çin tuzu olarak bilinen bu madde, uzmanlar tarafından riskli bir tarafta değerlendiriliyor. Bulyonun içerisinde bulunan kimyasallar vücutta "Çin Restoranı Sendromu" adı verilen toplu bir etkiye neden olabilir.

Kronik hastalara aşırı sıcak uyarısı Kronik hastalara aşırı sıcak uyarısı

Düzenki tavuk/et bulyon tüketimi anormal kalp atışı, nefes almada zorluk, beyin sisi ve hatta Alzheimer gibi hastalıkların artışına neden olabilir. Zararlı olmalarındaki en büyük sebep, içerisindeki mono sodyum glutamat adlı katkı maddesidir. 

Sodyum vücut için gerekli olsa da fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek sodyum tüketimi, kan basıncını yükselterek hipertansiyon riskini artırır. Bu durum, kalp hastalıkları, inme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca, böbrekler fazla tuzu süzmekte zorlanabilir, bu da böbrek rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Düzenli bulyon kullanımı günlük tuz alımını farkında olmadan iki katına çıkarabilir.

Bulyonlar, genellikle gerçek et veya sebze içermedikleri için düşük besin değeri taşırlar. Yani, bulyon kullanarak yapılan yemekler, taze malzemelere göre çok risklidir. Bu durum, özellikle yeterli ve dengeli beslenmesi gereken çocuklar, yaşlılar için önemli bir sorun haline gelebilir.

İçerisindeki bazı kimyasallar sindirim sistemi içinde zararlıdır. Özellikle hassas sindirim sistemine sahip kişiler, mide sorunlarıyla uğraşabilir. Evinizde bulyon kullanıyorsanız, yemekten sonra oluşan şişkinlik hissi bulyondan kaynaklanabilir.

Kaynak: Haber Merkezi