Yemek Kültürümüz Sıfır
Zonguldak yöremiz her nedense mutfak literatüründe ismi geçmeyen yöremler arasında. yani yöremize özgü bir iki yemek dışında özel ve tanınmış bir çeşnimiz yok.
Zonguldak’a özgü bir zılbıt da bizi kurtarmıyor…
Bu açıdan şanssızız…
Şanssız olduğumuz bir başka nokta da lokantalarımız…
Bir vejetaryen lokantamız yok örneğin,
Bir et lokantamız yok,
Doğru dürüst bir kebapçı yok,
Gidin kent lokantalarına, başlıca yemekler kuru fasulye, pilav, tas kebabı, çorba çeşitleri, pilav, vs. den ibaret.
Kereviz yemeği isteyin bulamazsınız,
Enginarı zaten pişirmezler,
Sulu köfte ben hiç rastlamadım,
Domatesli pilav bilmezler, bilirler de yapmazlar…
Baklaya ters bakarlar,
Balık yemek içinse eliniz bir iki yere mahkûm…
Bir iki lokanta ev yemekleri adı altında mantıyı bile hazır mantıdan yapıyor!
Tandır yok, büryan kebabı yok, fırın yemekleri yok…
Zaten son zamanlarda piyasayı da tavuk dönerciler kaptı…
Şanssız bir nesil yetişiyor, yemek kültürü alamayan, kebap diye salça soslu pideyi götüren, elde açma gözleme bilmeyen, içi boş poğaçalarla büyüyen şanssız bir nesil…
Zonguldak’ta yemek kültürü sıfır…
Yalan mı?