Klasında ilk olma özelliği taşıyan madenciler korosu; Ortak bir organizasyonda hayat bulmuş madencilikten doğmuş bir takım gurubudur. 2018 yılının ekim ayında kurulan ve hemen çalışmalara başlayan Madenci Korosu, çok kısa bir zaman aralığında, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü yapılacak konsere hazırlanmış. Yeraltında mesaisini sürdüren işçiler, diğer taraftan mesai dışında bir araya gelerek konsere hazırlanmışlardır.
Verdiği konserlerle kentte renk katarak, kökü 1933 yılında maden işçilerini moral ve motive etmek için kurulan madenci bandosunun kültürünü günümüze uyarlayan yeni bir yüzü olmuştur. Bu kısacık sürede verdikleri her konser halkın gönlünde yer bulmuştur.
Türkiye’nin ilk madenci korosu, 4 Aralık Madenciler Günü anısına, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde sahne almış (2018). 800 kişilik salon hınca hınç dolarken, davetliler şarkılara alkışlarla halaylarla eşlik etmişlerdir.
İki maden mühendisinin de yer aldığı koronun tamamı 27 kişi olup yer altında söyledikleri türküler eşliğinde sahneye kömür yüklü vagonu çekerek çıkmaları izleyenlere duygulu anlar yaşatmıştır…
Zonguldak Nostalji- Y.Yıldırım-Ekim 2021
Zonguldak Nostalji Yüksel Yıldırım, Madenci Korosu’nu yazdı…
Cumhuriyetin 10.yılı kutlamaları kapsamında ilk resmiyetini kazanan ve dönemin Kozlu-Kömür-iş şirketi tarafından 1933 yılında madencilerden vücut bulan bando serüveni, 2018 yılında Zonguldak Kent Konseyi, Fatih Halk Eğitim Merkezi işbirliği ve şef Mustafa Kömürcü tarafından oluşturulan kadro "Madenci Korosu" olarak vücut bulmuş ve Zonguldak dahil bütün Türkiye'de takdir toplamıştır.
Bunlar da ilginizi çekebilir