Merhaba Sevgili Okurlarım,

 

Bu sene 4. düzenlenen Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı, gecen hafta Antalya da yapıldı. Bu fuarın amacı Türkiye geneli TSO, STK ve belediyelerin, bulundukları şehrin yöresel ürünlerinin tanıtımını yapmasına imkân sağlayan ulusal bir organizasyondur. Bu fuar binlerce ziyaretçi tarafından gezilir. Firmalara da yöresel ve geleneksel ürünleri tanıtır.

 

ZTSO başkanı Sayın Salih Demir bu fuara Zonguldak TSO, Ereğli TSO, Alaplı TSO, Çaycuma TSO, Devrek TSO’nun katılımı hakkında yerel basında övgü dolu açıklamalar yaptı.

 

Gelelim hikâyemize;

Tabi fuar Antalya’da olunca, Zonguldak da bu fuarda olunca gitmemek olmazdı. Her zaman

Zonguldaklılığıyla övünen ben, bir grup arkadaşımı da alarak fuar alanına gittim. Arkadaşlarımla beraber, büyük bir heyecanla ve gururla Zonguldak ve ilçelerinin olduğu standa doğru ilerlemeye başladık. Stantların olduğu yere geldiğimizde kafamız Zonguldak ve ilçelerinin temsilcilerini aramaya başladı. Kimseyi bulamadık. Sadece boş TSO yazan deskleri, masa ve sandalyeleri vardı. Oysaki saat daha 16.00’ydı. İnsanlar ve işadamları işlerinden çıkıp buraya ancak gelebiliyordu. Hemen yan tarafta bulunan Devrek TSO’dan arkadaşlarla konuşmaya başladım. Stantları çok güzeldi. Hatta Devrek’in bastonun yanında ünlü beyaz baklavasını bile getirmişlerdi. Arkadaşlarım ücretini ödeyip tadına bile baktılar. Beğendiler. Beyaz olması nedeniyle merak ettikleri birçok soru sordular. Bastonun hikâyesini dinlediler. Devrekli işletmeci bir kadın girişimcimizle, ürettikleri bastonları pazarlaması üzerine güzel bir sohbetimiz oldu. Fuar dönüşü beni aradı. İşini geliştirmesi için neler yapabileceğimizi konuştuk. Buradan Devrek TSO yönetimini tebrik etmek istiyorum. Kısıtlı imkânlarla güzel bir stant hazırlamışlar. Ayrıca bazı üyelerini beraberinde getirerek geleneksel ve yöresel ürünlerini tanıtma imkânı sağlamışlar.

 

Bartın TSO ve Karabük TSO da harika bir stantla katılmış. Hepsiyle gurur duydum. Bir şehrin kültürü ve ekonomisi ancak bu şekilde tanıtılabilirdi.

 

Gurur duymadığım tek şey iki bayrak, iki reçel kutusu, üç beş madenci heykeli ve Çaycuma yoğurduyla gelen Zonguldak, Ereğli, Çaycuma ve Alaplı TSO’dur. Bu fuara katılımı Ereğli TSO, belediyeyle beraber yapsaydı, Sayın Posbıyık’ın bölgenin tanıtımında harikalar yaratabileceğini düşünmedim değil.

 

Sadece genel sekreterleriyle bu fuara katılan odalarımıza sormak istiyorum. Saat 16.00’da tüm odaların temsilcileri oradayken, siz neden yoktunuz? Sizin hiç dışarı açılacak girişimciniz ya da işadamınız yok muydu? Nerdeydi bizim ünlü Ereğli çileğimiz, Çaycuma yoğurdumuz, Alaplı fındığımız vb. Bir kez daha gördüm ki Bartın ve Karabük her geçen gün neden daha ekonomide, sporda ve siyasette Zonguldak’ı geçiyor. Onlar tanıtıma ve ticarete, bizimkiler tatile gelmiş.

 

Sevgilerimle…