Kasımın ilk haftasından aralık ayının ilk haftasına kadar koşturmacalı- yoğun bir ay geçirdim. Yanlış anlaşılmasın bu yoğunluktan hiç yorgunluk hissetmedim tam aksine moral destek depoladım, yorgunluk yerine dinlenmiş oldum. Eh, zaman zamanda özellikle uzun otobüs yolculukları sonrası yorulmadım değil. Ne de olsa yaş 65 oldu, artık bedensel yorgunluğu hissetmeye başladım. Hey gidi günler, 60’lı yılların sonundan, 90’lı yılların sonuna kadar üç-dört gün hiç uyumadan otobüsün birinden inip diğerine biner, başka illerdeki miting, panel, yürüyüş ve grevdeki işçilere destek ziyaretlerine giderdik.

 

Bu defa ilk çalışma, El Cezire televizyonunun “Zonguldak emek ve kültür” ana temalı çekimleriyle başladı. Belgeselde genel olarak rehberlik yapmaya çalıştım, zaman zaman belgeselin içinde yer aldım. Örneğin Yayla İlköğretim Okulu öğrencilerine “Güneşe Hasret” adlı mini oyunumu oynadım. İlk defa miniklerin karsısında oynadığım için ben de onlar kadar heyecanlıydım. Minik öğrencilerle buluşmamızı sağlayan Yayla İlköğretim Okulu yöneticilerine çok teşekkür ederim. Bu arada “Rüştü Onur” adlı kitabımın ikinci baskısını yapan yayınevim “ İlkim Ozan”ın İstanbul-Beylikdüzü TÜYAP Kitap Fuarı’nda açtığı standa katıldım. İstanbul dönüşü televizyon çekimlerine kaldığı yerden devam ettik.

 

Zonguldak İl Halk Kütüphanesi, Mehmet Çelikel Lisesi ile birlikte 30 Kasım günü Rüştü Onur ile ilgili olarak kütüphanede yapılacak olan “Okurlar Söyleşiyor” etkinliğine davet etti, 30 Kasım’da oradaydım.  Etkinliğe, Çelikel Lisesi öğrencileri; Edebiyat Öğretmenleri Sayın Şenay Özçelik, Fen Lisesi öğrencileri öğretmenleri Sayın Önder Küçükören ve Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, Edebiyat Öğretmenleri Sayın Ömer Yılmaz öncülüğünde gelmişlerdi. Sadece öğrenciler değil, Zonguldak’ta sanat, kültür, edebiyat alanında söz sahibi sanatçılarda etkinliğe gelenler arasındaydı.  Söyleşi öncesi Fen Lisesi Şiir Grubu öğrencilerinin sunduğu şiir dinletisi, uzun yıllardır böylesi bir etkinliğe olan hasretimi giderdi.

 

Bir sonraki gün, daha önceden konuştuğumuz TRT belgesel çekim ekibi ile buluştuk ve “Halkın Sesi gazetesinin merkezde olduğu “Zonguldak-Grizu” temalı “Kurşun Harfler” belgeseli için; 17 Mayıs. 2010’da, Karadon da grizu patlamasında can veren 30 maden işçisi kardeşimizle ilgili çekim içinde yer aldık. Yine aynı günlerde Önder Küçükören hocamızın Fen Lisesinde Rüştü Onur ile ilgili bir söyleşi yapma önerisini seve seve kabul ettim. 6 Aralık’ta Fen Lisesi’ne belirlediğimiz saatte gittim. Öğrenciler daha önceden konferans salonuna gelmişlerdi. Söyleşi öncesi Fen Lisesi öğrencilerinin sunduğu şiir dinletisi yorgunluğuma iyi geldi. Fen lisesi öğrencilerine Şair Rüştü Onur’u ve yaşam öyküsünü anlattım. Daha sonra öğrencilerin sorduğu soruları cevapladım...

 

Söyleşi sonrası çıkış kapısında Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencileri ve okulun edebiyat öğretmeni, Sayın Ömer Yılmaz ile karşılaştığımda benden Rüştü Onur ile ilgili söyleşi talebinde bulunduklarında çok sevindim ve seve seve kabul ettim. Bir saate varan söyleşide Rüştü Onur ve şair arkadaşları ile ilgili söyleşide bulunduk… Lise öğrencilerinin sanat-kültüre olan ilgisi, çevrelerinde ki olaylara-gelişmelere karşı sorgucu olmaları herkesi şaşırtacak derecede ileri ve seviyeli idi.

Öğrencilerle buluşmamızı sağlayan değerli hocalarımıza ve söyleşi etkinliğine katılan sevgili öğrencilere buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.