Hafta sonu yapılan CHP geleneksel kurultayında herhangi bir şey değişmedi. Genel başkan aynı, parti meclisine seçilenlerin kumaşı da üç aşağı beş yukarı aynı..
Sürpriz değişim bekleyenler her zamanki gibi yine hayal kırıklığına uğradı tabii ki. Zaten ben de bu yüzden ''geleneksel kurultay'' dedim ya..
Yazının başlığına bakınca yanlış değerlendirip bu sonuca CHP'lilerin veya Cumhuriyetçi ve laiklerin sevindiğini sanmayın sakın!. Onlar hayal kırıklığına uğrayan guruptan..
Peki sevinenler kim? Başta AKP'liler tabii ki.. Zaten ''inşallah Kemal Kılıçdaroğlu tekrar genel başkan olur'' diye dua edip duruyorlardı. Nasıl olsa O olduğu sürece CHP'nin iktidar olma diye bir şansı da yok derdi de yok.. Bundan iyisi Şam'da kayısı..
Ha, ikinci bir sevinen daha var.. O da İyi Parti..Çünkü kamuoyu araştırmalarına göre, İyi Parti en çok oyu MHP'den sonra CHP'den alıyor. Dikkatinizi çekerim; AKP'den değil! Yani burada zayıf halka CHP! Bu durumda CHP'nin erimesine İyi Parti sevinmeyecek de kim sevinecek? Aksi eşyanın tabiatına aykırı..
Halbuki bir gün iktidar olur ümidiyle yıllardır CHPye oy veren veya oy vermesi muhtemel vatandaş değişim bekliyordu. Bu konuda fazla ümit olmasa da yine de bekliyordu. Çünkü başka seçeneği yoktu. Ama CHP ısrarla değişmemekte diretti ve adeta vatandaşla inatlaşmaya devam etti. Bu konuda Atatürkçü olduğunu iddia eden bu parti Atatürk'ün söylediği ''Hayatta en hakiki mürşit ilimdir'' sözünü bile göz ardı etti. Çünkü ilim diyor ki, ''Bir işi hep aynı şekilde yapmaya devam ediyorsanız; ve günün birinde bundan daha iyi sonuç bekliyorsanız; bu aptallıktır!'' Yani daha iyi sonuç almanın yolu değişimden geçer diyor.
Ha, aldığınız sonuç sizi mutlu ediyorsa o zaman değişime gerek yoktur. Bu durumda, acaba CHP'liler alınan sonuçtan memnunlar mı? Hiç sanmıyorum. Ancak iktidar olmayı parti içinde iktidar olmak sanan ve gerçekten de iktidar olanlar memnun olabilir tabii ki!..
Peki değişim olmayınca gelişim de olmayacağına göre bundan sonra CHP'yi neler bekliyor olabilir? Tabii ki öncelikle Bremen Mızıkacıları gibi partiden çıkan farklı sesler çıkmaya devam edecek demektir. Bu nedenle vatandaşın kafası karışacağı gibi iktidarın eline de gereksiz kozlar verilecek ve iktidar da bunları tepe tepe kullanacaktır. Ayrıca yine gündem belirleyemeyecek ve gündemin peşine takılmaya devam edecektir. Kurultayda etkili bir sinerji ve enerji üretemediği için rölantide gitmeyi sürdürecektir.
Tüm bu nedenlerle de tabanda istediği karşılığı bulamayacaktır. Bu da hayaller iktidar; gerçekler muhalefete devam demektir.
CHP gerçekten iktidara gelmek istiyorsa; bence yapması gerekenler özetle şunlar olmalıdır.
- Yarışı kazanmak için rakibinden hızlı koşmalı; birinci gelme umudunu rakibinin tökezlemesine bağlamamalıdır.
- Yeni bir heyecan yaratmak için seçmeni cezbedecek radikal değişiklikler yapmalı; işe genel başkandan başlamalıdır. Çünkü Kılıçdaroğlu lider olarak tutmadı. Israrla bir gün tutacağını beklemek akıllıca değildir.
- Asker delege işinden vazgeçmelidir. Bunun için üye sayısını olabildiğince artırarak tabana yaymalı ve yönetici seçimlerini bunlara yaptırmalıdır. Böylece hem halka demokrasiyi işlettikleri konusunda samimi olduklarını göstermiş olacaklar; hem de geniş katılımla yapılacak seçimler sayesinde daha popüler yöneticileri seçmiş olacaklardır.
''Böyle gelmiş böyle gider'' ve ''küçük olsun benim olsun'' demeye devam ederlerse; bilsinler ki bu böyle gitmeyecektir.
Sabrı tükenen seçmene İyi Parti ''gel gel'' yapıyor, haberleri olsun!