Olacağı buydu,
Parasızlıktan pulsuzluktan yemek yiyemeyen ve sabahtan akşama aç gezen vatandaşın sonunda ağzı kokmaya başladı…
Ben demiyorum;
Toplu taşıma araçlarında yolculuk eden vatandaşlar söylüyor…
Evet;
Açlıktan ağız kokması böyle oluyor işte… Gelişmiş ülkelerde görülmüyor, bizim gibi gelişmeye çalışan ülkelerin başlıca derdi.
Açlık; Susuzluk, Gıdasızlık!..
Nedeni parasızlık!
Enflasyon devlete göre yüzde 20 ama halka göre yüzde 50’lerin çok üstünde. İşte bu enflasyon da insanca yaşamamıza engel oluyor…
Beylerimizin ise keyfi yerinde, meclis lokantasında kuzu pirzola 3 lira…
Her neyse;
Ağız Kokusuna Sebep Olan 8 başka neden daha varmış:
1. Uygun Olmayan Ağız Hijyeni
Dişlerimiz üzerinde biriken gıdalar temizlenmediğinde diş eti inflamasyonuna yol açar. Bu durum diş eti kanamalarına ve ağız kokusuna yol açacaktır. Günlük düzenli fırçalama ağız kokusunun önlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir.
2. Diş Çürükleri
Tedavi edilmeyen çürükler dişler üzerinde kavite oluştururlar. Bu kaviteler üzerinde biriken besin artıkları şiddetli ağız kokusuna yol açacaktır.
3. Diş Taşları
Diş taşının yapısında bakteri ve besin artıkları bulunur. Temizlenmeyen diş ve üzerinde çoğalan bakteriler ağız kokusuna sebep olur.
4. Dilin Fırçalanmaması
Bazı bireylerde genetik olarak dil üzerinde bulunan girinti ve çıkıntılar derin olabilir. Böyle bir durumda dil üzerinde bulunan besin artıkları ağız kokusuna yol açacaktır.
5. Uygun Olmayan Protezler
Ağız içerisindeki yumuşak dokular ile uyumlu olmayan ve yeterli cilaya sahip olmayan protezler besin birikimine ve diş etinde enfeksiyona sebep olur. Ağız içi protezler çok iyi cilalanmış olmalı ve diş etleri ile mükemmel bir uyum içinde olmalıdır
6. Tütün Ürünleri Kullanımı
Sigara kullanımı ağız içerisindeki tükürük akış hızını düşürür. Bu durum ağız içerisindeki bakterilerin çoğalmasını arttır. Çoğalan bakteriler ağız kokusuna sebep olur.
7. Alkol Kullanımı
Alkol ağız kuruluğu yapacağından koku oluşmasını tetikler. Alkol vücut içerisinde reaksiyona girip ağız kokusuna neden olacak bileşenler oluşturur.
8. Hastalıklar
Diabet ağız içerisinde aseton konusunun oluşmasına neden olabilir. Reflü, gastrit, mide ülseri gibi hastalıklar ağız kokusuna yol açar. Solunum yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilmektedir.