1. Mesai bitiminde ve hafta sonları etkileşimli tahtalara ve sınıflara internet erişimi sağlayan panonun enerjisi kesilmelidir. Bu pano günde yaklaşık 20 kWh, yılda 7000 kWh elektrik enerjisi tüketmektedir. Okullar yılda 180 gün, günde 8 saat açık olduğuna göre, sadece mesai saatlerinde panoyu aktif tutmak makul olan yoldur. Okullar banka gibi 24 saat hizmete veren kurumlar olmadığından 24 saat internet erişimi sistemini çalışır vaziyette tutmak hem enerji israfı hem de aygıtların yıpranması sonucunu doğuracaktır.
 
2. Okulun iç ve dış mekanlarında bulunan tüm lambalar 3-5-6-7-8-9-10-11-12-15 Watt’lık led yapılmalıdır. ISO, TSE, CE kalite belgesi olan led ampüller yüzde 80-90 oranında daha az enerji harcar. Akkor lamba, halojen lamba, metal Halide lamba, cıva buharlı lamba, sodyum buharlı lamba, flüoresan lamba, kompakt flüoresan lamba gibi gereçler yok edilmelidir.
Armut şeklindeki led ampüllerin fiyatı 3-15 TL arasında değişmektedir. Tuvalet, merdiven, koridor gibi mekanlara 3 W’lık led yeterli gelmektedir.
Eğer armut biçimli led ampüller estetik görülmez ise 8-10-18-24 W’lık kare ya da yuvarlak formlu, sıvaaltı ya da sıvaüstü modelleri bulunan led paneller de tercih edilebilir. Bunların fiyatları 20-40 TL arasında değişmektedir.
 
3. Eski tip kompresörlü tüm klima cihazları hurdaya ayrılmalıdır. Bunlar çok aşırı derecede enerji harcar. Ayrıca ortamın havasını mikroplu, pis, sağlıksız hale dönüştürürler. Klima ile ısınmak hiç makul değildir.
 
4. Ucuz, kalitesiz rezistans, cam kullanılarak üretilmiş elektrikli ısıtıcılar sağlığınızı bozar. Bunların yaydığı kızılötesi (ultraviyole) ışınlar cilt kanseri olma riskini artırır. Ayrıca elektrikle çalışan her aygıt aşırı bir manyetik alan yayar. 2000 W’lık bir ısıtıcı sizin tüm dengenizi bozmaya yetecek kadar manyetik alan da üretir.
 
5. Koridor, lavabo, WC gibi yerlerin tüm lambaları harekete duyarlı sensörler ihtiva eden lambalarla aydınlatılmaldır. Çok az kullanılan mekanların sürekli olarak aydınlatılması israftır.
 
6. Okulun kompanzasyon panosunda bulunan reaktif güç kontrol rölesinin (RGKR) üç fazın açısal değerini (faz farkı) 0,90 – 0,98 arası bir değerde tutması gerekir. Eğer RGKR’de bu değerler yoksa enerji maliyetiniz yükselir. Şayet RGKR’de gördüğünüz 3 değerin başında eksi (-) işareti varsa sistemi derhal durdurunuz. Eksi işareti kompanze işleminin kapasitif özellikte, aşırı olduğunu bildirir. Aşırı kompanze işlemi okulun voltajında yükselmeye yol açar. Bu da tüm cihazların sık arıza yapmasına, ömürlerinin kısalmasına sebep olur.
 
7. Işık verimini azaltan, ışığın önüne engel olan dekoratif görünümlü aydınlatmalar terk edilmelidir. Bu tür aparatlar hoş bir görüntü oluşturur ancak harcadığınız paranın üçte biri kadar ışık alırsınız. Bir çok okulda bu tür absürd uygulamalar vardır. Bunlar israftan başka bir şey değildir.
 
8. Maddi gücü yeterli olan okullar güneş panelleri ile elektrik enerjisi üreten sistemleri kurmaya başlamalıdır.