Bildiğiniz gibi dünyanın sağlık sistemine bakış açısı bu yıl gündeme gelen pandemi olayı sonrası değişti…
İnsanların sisteme olan güveni de sarsıldı…
Toplu ölümlerle gündemimize giren pandemi tüm dünya ülkelerini kapsama altına alırken kamuoyu da geleceğin sağlık sistemini konuşmaya başladı.
COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında artmaya devam ederken, tıbbi cihaz sektörü hem salgınla mücadelede hem de tedavi sürecinde kullanılan ürün teknoloji ve hizmetleriyle yükselen bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Sektör, hasta güvenliği ve konforunun giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, gelişmiş hasta bakımı için teknoloji temelli dijital sağlık çözümleri hizmetlerinin geleceğini yeniden tasarlıyor.
Yeni gelişmiş tıbbı teçhizat ile bunların üreticileri ön plana çıkıyor.
Bu kapsamda Türkiye’de sağlık ekosisteminin bir parçası ve tıbbi cihaz sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED), sektörün ve sağlık ekosisteminin geleceğini konuşmak adına “Geleceğin Sağlık Ajandası” webinar serisini hayata geçiriyor.
Bu konuda konferans gibi etkinlikler de gündeme gelecek.
Tıbbi cihaz endüstrisinin dönüşümünü anlaşılır kılmak, sektörün gelecek vizyonunu oluşturmak ve sağlık hizmetlerinin geleceğini konuşmak amacıyla hayata geçirilen webinar serisinin ilk konuşmacısı Google Health Pazarlama Müdürü Cozi Namer oldu.
ARTED Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gökalp’in moderatörlüğünde başlayan webinarda “Pandemi ve Sağlık Sektörünün Yeni Çağı” konuşuldu.
Webinar serisi ile ilgili bilgi veren ARTED Genel Sekreteri, “Sağlık hizmetlerinin sunulma şekli, teknolojinin hayatımıza girişi ile birlikte hızlı bir şekilde gelişti. COVID-19 krizi bu dönüşümü hızlandırdı. Biz de bu süreçte paydaşlarımıza katkı sağlamak ve sektörümüzdeki değişim ve uygulamalar hakkında bilgilerinin zenginleşmesinde öncülük etmek için çalışıyoruz” dedi.
Genel Sekreter sözlerine şöyle devam etti: “Herkesin hayatına dokunduğunu iddia edebilecek az sayıda endüstri bulunuyor. Günümüzde tıbbi cihaz sektörü de bu sektörler arasında yer alıyor; sağlık ekosistemi içerisinde her an insanların yaşamlarına değer katıyoruz. Modern sağlık hizmetlerinin sağlanmasının ayrılmaz bir parçası olan sektörün önemi, Covid-19 salgını sürecinde hasta sonuçlarına sağladığı katma değerle bir kez daha ön plana çıktı. Özellikle teknoloji temelli tıbbi cihazlar ve dijital sağlık teknolojileri, yeni Koronavirüs ile mücadelede çok önemli bir rol oynadı. Biz de ARTED olarak üstlendiğimiz misyon doğrultusunda bu süreci doğru yönetmek ve sektörümüzün sunduğu ürünler, teknolojiler ve hizmetler ile sağlık ekosistemi içerisinde yarattığı katma değerin daha anlaşılır olmasını sağlamak ve gelecekte sektörün gidebileceği sınırlar üzerine konuşmak amacıyla “Geleceğin Sağlık Ajandası” webinar serisini hayata geçirdik. İlkini “Pandemi ve Sağlık Sektörünün Yeni Çağı” başlığıyla gerçekleştirdiğimiz webinar serisine, sektörümüzü yakından ilgilendiren konularda seçtiğimiz konu başlıklarıyla referans olacak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”
Gördüğünüz gibi pandemi her kesimi ilgilendiriyor ve sağlık sistemini bile değiştirecek kadar etili oluyor.
Geleceğin sağlık sistemleri de buna göre şekilleniyor…
Neyse;
Bu günkü yazımızı bir fıkra ile noktalayalım…
Bir Karadeniz kasabasında görev yapan doktorun kapısını Temel çalmış…
Temel’in sorunu kansızlık!
Doktor bunun için başvuran Temel’i muayene etmeye başlamış…
Doktor konjoktiva denilen alt göz kapağının altına bakarken bir yandan da Temel’e "Amca sen de basur mu var" diye sormuş. Çünkü basur kansızlığın en sık nedenlerinden biridir ve Karadeniz'de bu duruma sık sık rastlanır.
Temel “evet” demiş…
Ve dışarı çıkarken de yanındaki arkadaşına şöyle demiş:
- Ne doktormuş be, helal olsun gözüme baktı, g….dekini anladı!..