21 Ekim.2017 Cumartesi günü, Zonguldak’ta genç yaşta yitirdiğimiz şair Muzaffer Tayyip Uslu üzerine yazdığım “Yaşamak Güzeldi” adlı kitabımın “Tanıtım ve İmza Etkinliği” için Çaycuma’da idik. Etkinliğe iki-üç gün kala arkadaşlar, “Hocam sen kendini yorma, her şey gerektiği gibi yapılacak” dediler. Bana da Devrek’ten doğru izlemek kaldı.
Çaycuma’ya geldiğimde SEKA Tesislerine doğru giderken o kocaman duyuru panolarını görünce çok şaşırdım doğrusu. Durup bir süre baktım ve önünde bir de fotoğraf çektirdim güzel ve değerli bir anı olduğu için. Bu nedenle en başta Başkanımız Bülent Kantarcı’ya içten teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyorum. Etkinlik için Belediyenin, daha ziyade Başkan Bülent Kantarcı’nın desteği ile duyuru panoları ve davetiyelerle herkese, her kesime ulaşılmaya çalışması salondaki yoğunlukla kendini belli etmişti.
Salonda görebildiğim kadarıyla; Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, CHP Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zonguldak eski ADD başkanlarından Doç.Dr. Fevzi Engin, Zonguldak Mimarlar Odası Temsilcisi Turan Demirtaş, Halk TV Program Yapımcısı Bülent Eryılmaz, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, ADD Çaycuma Şube Başkanı Kıvılcım Kalyoncu, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Çaycuma eski Belediye Başkanı Osman Metin Yurtbay, Zonguldak İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Bayram Cura, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, ÇMYO’dan öğretim görevlileri, Roman yazarı Metin Köse, şair Mehmet Paşakahyaoğlu, Çaycuma’da sanata edebiyata, kültürel çalışmalara duyarlı her meslek grubundan dostlarımızın yanında Zonguldak, Devrek ve Gökçebey’den gelen arkadaşlarımız,eğitimciler, basın mensupları ve yoğun bir izleyici kitlesi vardı.
Etkinliğin başında Ahmet Öztürk çok alışkın olduğu açılışta “iyi şeyler” söyledi benim için. Kendisine, bu etkinlik konusundaki değerli çabalarına içtenlikle çok çok teşekkür ediyorum. ZOKEV yönetim kurulu üyesi ve Zonguldak BKM Şiir Topluluğu kurucusu Şenay Çöl ve Engin Çöl’e, Zonguldak’ta çalıştıkları işyerlerinden güç-bela izinler alarak Çaycuma etkinliğine de katılan ve salonu okudukları Muzaffer Tayyip Uslu şiirleriyle, yorumlarıyla, sesleriyle renklendiren Zonguldak BKM müzik grubundan Doğukan Uzun ve Engin Can Durmuş’a, BKM Tiyatro oyuncuları: Utku Demirsay, Şadiye Tezel, Mutlucan Sevinç, Salih Duysak, Demet İçten, Furkan Başaran, Baran Öztürk, Umut Abacıoğlu’nabir kez dahagönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum, hepsini sevgiyle kucaklıyorum. İnanıyorum ki bu gençlerimizin okudukları şiirlerle Muzaffer Tayyip Uslu’nun ruhu bir kez daha şad olmuştur.
2017 yılında 75 yaşındayım. Bunun 35 yılı Zonguldak’ta geçti. Sırtımdaki heybemde 30 yıllık öğretmenlik yaşamı var. Bu süreçte ülkemizin iki büyük örgütü TÖBDER’in Zonguldak Şubesinin kurucuları arasında olmam ve 1977’den-12 Eylül 1980’e kadar 3 dönem başkanlık görevini yürütmem var.1994’de ADD Zonguldak Şubesinin (Atatürkçü Düşünce Derneği) kurucularından olmam ve 1994-1996 arasında başkanlığını ve 10 yıl üst kurul temsilciliğini yürütmem, yönetimlerde görev almadığım halde her etkinliğine katılmam, desteklemem var. Başkanlığını yaptığım derneklerin yasal miting, yürüyüş vbgibi etkinliklerine katılarak sosyal ve toplumsal mücadele içinde ön sıralarda yer almam var. Başta GMİS olmak üzere Demokratik Kitle örgütlerinin demokrasi ve emek mücadelesinde bulunmak var. 12 Eylül yönetimince 1402 sayılı yasa ile görevden alınmam, 8 yıl süren “sakıncalılık” ardından Danıştay kararıyla öğretmenliğe dönebilmem var. Evime ekmek götürebilmek ve çocuklarımı okutabilmek için Zonguldak’ta aydınlık yüzlü insanlara hizmet veren “Kent Lokali”, özcesi kahvehane çalıştırıcılığı var. Zonguldak’ta yerel derneklerle ve kişilerle de büyük masraflara girmeden 7 günlük “Kültür ve Sanat Festivali” düzenlenebileceği var. Gerek okul çalışmalarında olsun, gerekse kentteki her türlü sanat-edebiyat-tiyatro-folklor çalışmalarında yüksünmeden koşturmam, gençlere destek olmam, katkı sağlamam var.
Dönem kültürünü bu günlere taşıyan üniversite bitirme tezi olarak bizzat köylere giderek hazırladığım yayınlanmamış “Çaycuma Ağzı’ndan Derlemeler” adlı 1968 tarihli çalışmam var. Bu çalışma en az 7-8 üniversite öğrencisinin tez çalışmasına, kitaplara, makalelere de kaynaklık etmiştir. Sesim Kömür Karası-1994 Şiir, Kömürde Açan Çiçek-2005-(Zonguldak’ta tarih-toplum ve kültür üzerine araştırma), Kömür Kokan Şiirler-2005 (Türkiye ve Dünya şairlerinin madenci şiirleri antolojisi), Yaşamak Güzeldi-2017 (Kelebek ömürlü şair Muzaffer Tayyip Uslu üzerine inceleme)adlarıyla 4 adet yayınlanmış kitabım var. Yayıma hazır 3 şiir dosyası ile çalışması süren 2 inceleme dosyası var.
Bilgimize, deneyimimize, donanımımıza güven duyarak incelemem ve değerlendirmem için gönderilen roman, hikaye, şiir dosyaları, dergiler, kitaplar var. İşte Çaycuma’da dostlarımızın önüne bu birikimimizle çıktık. Allah sağlık verirse yazmağa da, demokrasi, hak, hukuk, adalet mücadelesine de devam edeceğiz.
Çaycuma’da izleyicilere, Muzaffer Tayyip Uslu üzerine araştırma yaparken yazar-araştırmacı Nihat Yasa ile Milli Kütüphane çalışmaları sırasında rastladığımız fotoğrafını, şairin İstanbul’da yaşayan, daha önceden yazışma yoluyla tanıştığımız yeğeni Tansev Boru’ya gönderdiğimi ve onayını aldığımı belirttim. Öğretmenlik yıllarında idarecilik de yaptığımız için bu fotoğrafın okul dosyasından alınmış olabileceğini düşündüm. Eski müdürlerden Şükür Kargıdan ve Kürşat Coşgun’la M.Çelikel Lisesi’nde eski kütük diploma vbgibi belgelerde fotoğrafın aslını bulduğumuzu anlattım ve bu evrakların örneklerini gösterdim. Böylece bu güne değin Muzaffer Tayyip’in bilinmeyen yüzünü bu kitapla kamuoyuna gösterdiğimizi belirttim. BEÜ’den Yücel Namal ile başlayan yazım sürecini, Muzaffer Tayyip üzerine bir yazımı internette okuyan şairin yeğeni Tansev Boru ile tanışmamızı, şair-yazar Orhan Tüleylioğlu’nun teşviklerini, son olarak da Telgrafhane Yayınları arasında kitabın çıktığını kısaca anlattım. Şair hakkında 1956’da ilk kitabı yayınlayan Necati Cumalı’nın “Muzaffer düşünen bir şairdi” cümlesinden çıkarak, şiiri ve yazıları üzerine bilgi verdim.
Çaycuma’daki bu kitap tanıtım ve imza gününe destek ve katkı veren Belediye Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt ile Fadile Uyan, Ayla Güner Kalaycı ve Nizamettin Eyidoğan, Elif Mocan, Eren Halaç, Osman Bahadır, Taylan Gökçe, Mithat Yeşil, Nusret Çetin, İsmail Gökçe, Mustafa Muslu, Erkan Arslan, Savaş Tuluk, Lütfi Dedemen’e; Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi başkanı Kıvılcım Kalyoncu ile Zeki Saim Oral, Günseli Türkyılmaz, Nurşen Pekmezci, Sedat Torlakcık, Cem Atasagun Bayraktar, Ercan Başar’a; Çaycuma Eğitimsen Temsilciliği başkanı Gökhan Taner Günsan ve İlknur Oral, Tuna Ölger, Mahir Aksan, Zeynel Bakıcı’ya etkinliğin düzenlenmesi konusundaki çabaları için sonsuz teşekkürlerimi bir kez de buradan iletiyorum.
Özel olarak ise, KHK ile görevine son verilen, ancak “Hak-Hukuk-Adalet” mücadelesinden bir an geri durmayan ve bu etkinlik için de büyük çaba gösteren, bir anlamda kaderdaşım İsmet Akyol’a kocaman teşekkürlerimi sunuyorum.
Bir özel teşekkürüm ise, beni Zonguldak’ta olduğu gibi Çaycuma’daki etkinlikte de yalnız bırakmayan CHP Devrek İlçe Başkanı değerli dostum Yaşar Bükrü ve yönetim kurulu üyelerine içten saygı ve dostluk dileklerimi iletiyorum.
Etkinliğin son bölümünde çağrı üzerine mikrofona gelen Göldağı-Mükellefiyet-Büyük Yürüyüş adlı bölgemizi anlatan roman üçlemesini ve son olarak “Aç Kapıyı Ben Geldim” romanlarının yazarı Metin Köse’ye de güzel dilekleri ve okuduğu Muzaffer Tayyip şiirleri için özel olarak teşekkür ediyorum.
Ayrıca Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir’e, şu sıralarda bir roman çalışması içinde olduğunu bildiğim CHP Zonguldak eski milletvekillerinden Kemal Anadol’a, Devrek Kültür Derneği Başkanı Semra Taşkaya’ya telefonla aradıkları için, ayrıca sosyal medya üzerinden ileti gönderenlere de çok teşekkürler ediyorum.
Etkinliğin sonunda Başkan Bülent Kantarcı, “İçinde yaşadığımız koşullarda, böyle nezih bir kalabalıkla bir arada olmaktan çok mutluyum. Hamit Kalyoncu, her ne kadar Devrek’te de yaşasa da, Çaycumalı, Devrekli, Zonguldaklı bir büyüğümüzdür. Yazdıklarıyla ölümsüzlüğe ulaşmış bu büyüğümüz iyi ki edebiyat okumuş. İyi ki yazanlar, düşünenler var, çünkü medeniyet ve insanlık onların sayesinde var. Bunun sayesinde hayatı tanıyoruz” dedi ve günün anısına bir plaket verdi.