Festival sözü, İngilizce’de “bayram, şenlik, yortu” anlamlarını içeriyor. Türkiye’deki anlayışla amacına uygun yapıldığında; genellikle yapılan yerin kültürü, ürünleri, değerleri, doğal güzellikleri, turistik yerlerinin tanıtımını sağlayan, birkaç günlük “şenlik” olarak da algılanıyor.
Son yıllarda ise yerel festivallerin “panayırcılıkla” eş tutulduğu, iki-üç şarkıcıya binlerce lira verilen “konsercilik” olarak algılandığı da görülüyor.
*****
Zonguldak’ta 21 Haziran tarihini de içine alan festivaller düzenlenirdi. Bu yıl hangi nedenle bilinmez yapılacak festivalin iptal edildiği duyuruldu kamuoyuna.
Bölgemizde Kdz.Ereğli perdeyi açtı. Açık söylemek gerekirse “Posbıyıklı Süvari” bu işi iyi biliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile festivali taçlandırması ise kent için, izleyiciler için büyük bir onurdu. Öyle bir ses verdi ki sağır sultan bile duydu.Helal olsun!
*****
Devrek’te Çetin Bozkurt başkan bu yıl festivale erken/zamansız yakalandı denilebilir. Belki ekonomik olarak da dar zamanda yakalanmış olabilir. Ama bu yılki bir ön çalışma/ festival olarak da düşünülebilir. Henüz programı görmedik ama, basından ve sosyal medya paylaşımlarından değerli sanatçıların geleceği duyumunu aldık. Ayrıca Çetin başkanın “eski hülyalarından” olan İstanbul etkinliğinin engelendiğine de üzüldüğümüzü belirtelim.
Çetin başkanın önümüzdeki yıllarda bölgemizde daha çok ses veren, ilgi çeken çalışmalara imza atacağını da düşünmekteyiz.
*****
Şimdi biraz düşünce jimnastiği yapalım;
Devrek’in, kamuoyuna, konuklara, halkın beğenisine sunacağı neleri var?
Hemen ilk akla gelenler: Beyaz Baklava, Alpaslan Kirazı, Devrek Çöreği, Devrek Simidi ve Devrek Bastonu.
Bostandüzü, Egemenlik Parkı, Davulga Korusu, 18.Kilometre, Dirgine, Dorukhan vb. gibi mesire yerleri var.
Kızılcaören, Alpaslan, Adatepe, Çalca, Pınarönü, Sabunlar ve Kurdeşe köylerinde eski kalıntıların varlığından söz ediliyor.
*****
Devrek’teki ilk festivallerden bu yana kamuoyuna sunduğumuz tek ürünümüz “Devrek Bastonu” oldu. Sonraki yıllarda yapılan festivallerde de bastonumuz epey ünlendi.
Pekala Devrek’te “Bir baston kültürü” oluşturabildik mi? Yeni ustalarla baston yapımı çoğaldı, ama, baston çevresinde yeni ürünler oluşumu sağlayabildik mi?.
*****
Şimdi tasarımcı arkadaşlar eğer uygun görürlerse aşağıya yazdıklarımızı bir düşünsünler, modellerini çizsinler. Unutmayalım, “müsademe-i efkârdan hayırlı sonuçlar doğar”.
Kamuoyu nasıl karşılar bilemeyiz ama, biz aklımıza gelenleri sıralayalım. Festival süresince simitçiler, “Baston simidi” yapamazlar mı?
Hamura şekil vermek o kadar zor bir iş değil. O ünlü “Devrek Simidi” yanında, bol susamlı gevrek “Devrek Baston Simidi”.
Olur mu?
Neden olmasın, bir deneyelim bakalım.
Yine baston şeklinde galeta, susamlı çubuk ve benzerleri yapılabilir mi?
Bu konu şekerlemeler için bile “Baston şekeri” olarak düşünülebilir.
*****
Devrekspor’un renkleri kırmızı-beyaz. Aşağıdaki bölümde yapılacak işlerde bu iki renk kullanılabilir.
Yazlık şapka, kep yapımında: Şapka veya kepin ön kısmında “Devrek Bastonu” yazısının iki yanında baston figürleri, şapkanın, kepin yan tarafında ise “67 Devrek” yazısı düşünülebilir.
Tişörtler deaynı şekilde yaptırılır: Tişörtün ön kısmında sol göğüs hizasında üstte baston figürleri, altında “Devrek Bastonu” yazısı, tişörtün arkasında yarım hilal şeklinde “Devrek” yazısı ortasında “67” yazısı olabilir.
Poşu: Anadolumuz’un çeşitli yerlerinde insanların boyunlarına bağladıkları poşunun benzerini de kırmızı-beyaz renklerle düşünebiliriz. Kırmızı zemin üzerine beyaz karecikler ya da beyaz zemin üzerine kırmızı karecikler (damalı) düşünülebilir, eşarbın püskülleri de renk uyumu içinde kırmızı-beyaz olarak yapılabilir.
*****
Baston şeklinde “bayan saç tokası” olur mu?
Binbir çeşidi oluyor da baston şeklinde neden olmuyor? Çeşitli renklerde üzeri işlemeli, taşlı şekillerde düşünülebilir.
Baston şeklinde “kolye” , “kolyeler dizisi”olur mu?
Gümüşten, altından ya da beyaz metal maddelerden “baston figürlü kolyeler-zincirli-”, “yaka iğneleri” de olabilir.
Ağaç ya da demir malzemeden baston ayaklı sehpalar, sehpa zemini camdan ya da benzeri şeffaf maddelerden yapılabilir.
*****
Efendim biz bu yazıyı, yukarıdaki “Şimdi biraz düşünce..” başlıklı bölümden itibaren, Devrek Postası gazetesinde 2 Nisan 2007 tarihinde, “Festival İçin Birkaç Öneri” başlığıyla yayınlamışız.
Şimdi niye mi?
Yine yukarıda dedik ya; “fikirlerin çarpışmasından hayırlı sonuçlar çıkar” diye, sadece “fikir cimnastiği” için.. Halk için yararlı, verimli, kültürel, kişileri mutlu eden eğlendiren çalışmalara imza atmak için..
Bu yılki Devrek Baston ve Kültür Festivali 23-28 Temmuz’da..Unutmayın!..